Gemeenten zijn verplicht om van bijstandsgerechtigden een tegenprestatie te eisen. Ze hebben niet de vrijheid om er een vrijblijvende aangelegenheid van te maken.

Twintig van de 392 gemeenten interpreteren de wet anders en willen hun verordeningen niet aanpassen, schrijft staatssecretaris Jetta Klijnsma dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer. Ze heeft de Inspectie SZW hier onderzoek naar laten doen.

De bewindsvrouw benadrukt dat gemeenten veel vrijheid hebben gekregen om de inhoud, omvang en duur van de tegenprestatie zelf te bepalen.

"De beleidsvrijheid strekt echter niet zo ver dat gemeenten de wettelijke bevoegdheid hebben om in de verordening de tegenprestatie niet als verplichting op te nemen", aldus de staatssecretaris.

"Het is van belang dat mensen meedoen in de samenleving en dat de bijstand uitnodigt en activeert om mee te doen. Nuttige activiteiten helpen mensen ook om een sociaal netwerk op te bouwen en regelmaat op te doen", schrijft Klijnsma.

Motiverend

Ze vindt het wel belangrijk dat uitkeringsgerechtigden invloed hebben op de keuze van hun activiteiten, zodat die zoveel mogelijk aansluiten op hun wensen en mogelijkheden.

"Dat werkt motiverend. Ik zie dan ook het liefste dat mensen zelf met voorstellen komen voor maatschappelijk nuttige activiteiten." Als iemand al vrijwilligerswerk doet, kan de gemeente dit als tegenprestatie beschouwen.

De staatssecretaris zal met koepelorganisatie Vereniging Nederlandse Gemeenten praten en roept de gemeenten op zich aan de Participatiewet en de verordening tegenprestatie te houden.