Particuliere beleggers zijn zich meer bewust van de kosten die zij bij het beleggen maken. Ze kunnen de kosten die dienstverleners rekenen steeds beter met elkaar vergelijken.

Het provisieverbod heeft de kosten van beleggen inzichtelijker gemaakt, meldt toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM) op basis van een onderzoek onder 632 beleggers.

"Steeds meer beleggers realiseren zich dat hoge kosten een behoorlijke impact kunnen hebben op het netto rendement", schrijft de AFM. Ze zijn daarom meer gaan letten op zowel het rendement, als de kosten en risico's.

Manager toezicht bij AFM Rudy van Leeuwen noemt het een goede ontwikkeling dat consumenten "meer en meer ook op de kosten letten". "Samen met het risico dat een consument kan en wil lopen, bepaalt dit uiteindelijk zijn rendement", stelt Van Leeuwen.

Sinds 1 januari 2013 mogen adviseurs, bemiddelaars en aanbieders van financiële producten geen provisie meer rekenen. Dat was de beloning die zij ontvingen van een bank of verzekeraar na het verkopen van een product. Sindsdien betalen consumenten hun adviseur rechtstreeks.