Het hebben van een benzineauto kost in Nederland gemiddeld 660 euro per maand. Hiermee zijn Nederlandse automobilisten relatief veel kwijt aan een auto vergeleken andere landen in West-Europa. 

Dit stelt leasemaatschappij LeasePlan in een kostenvergelijking tussen elf landen. Voor een dieselauto wordt gemiddeld 805 euro betaald.

In Duitsland liggen de gemiddelde maandelijkse kosten relatief laag. Voor een benzineauto wordt ongeveer 418 euro betaald en voor een dieselauto 454 euro. In België wordt maandelijks bijna 600 euro voor een benzineauto en ongeveer 550 euro voor een dieselauto betaald.

Andere relatief dure landen zijn Italië en Spanje. In Tsjechië liggen de kosten juist laag.

Leaseplan baseert zich op de totale kosten van een auto in het C-segment die gemiddeld 20.000 kilometer per jaar rijdt. Per land is onder meer gekeken naar aanschafprijs, afschrijving, kosten voor reparatie en onderhoud, belasting- en brandstofkosten. 

Automobilisten zelf blijken maar weinig invloed te kunnen uitoefenen op het totale kostenplaatje. Zo vormen de afschrijving van de auto en de belastingen 70 procent van alle kosten.