Er zijn 3.500 klachten binnengekomen bij het meldpunt van de seniorenorganisaties over het gefaseerd verdwijnen van de blauwe envelop in de komende vijf tot zeven jaar.

Volgens ouderenorganisaties KBO, PCOB en ANBO is het een duidelijk signaal dat de regering de zorgen van ouderen niet moet negeren.

Volgens de ouderenorganisaties voelen de ouderen zich buitenspel gezet of in een 'afhankelijkheidsrelatie' te zijn gemanoeuvreerd.

De overheid en ook bedrijven moeten goede alternatieven bieden tegen de digitalisering. "Dat geldt niet alleen voor ouderen, maar ook voor mensen die om financiële redenen, door een chronische ziekte of beperking niet met een computer kunnen werken. Voor deze groep is nu vrijwel geen vangnet", aldus de organisaties.

In december meldde staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën dat alle brieven van de Belastingdienst de komende vijf tot zeven jaar stap voor stap worden vervangen. Hij wees er ook op dat er maatwerk mogelijk is voor bepaalde belastingbetalers tijdens deze periode.