Het aantal elektronische betalingen is ook in 2015 sterk gegroeid. Consumenten betaalden vaker dan ooit met hun pinpas of via iDeal.

Het aantal pinbetalingen steeg vorig jaar met bijna 10,7 procent, terwijl het aantal iDeal-betalingen met bijna een kwart toenam, zo meldt Betaalvereniging Nederland maandag.

In totaal werden er 3,225 miljard keer met de pinpas betaald. De grootste groei, met een totaal van bijna 1,3 miljard betalingen, was te zien bij bedragen tussen 0 en 10 euro.

Vorig jaar werd 222 miljoen keer afgerekend met iDeal, ruim 23 procent vaker dan in 2014. Sinds de marktintroductie eind 2005 bedraagt het totaal aantal iDeal-betalingen inmiddels 917,5 miljoen.

Goede doelen

De groeiende populariteit van iDeal is onder meer toe te schrijven aan betalingen buiten de traditionele e-commerce, zoals donaties aan goede doelen of het betalen van boetes. Ook kunnen Nederlandse klanten steeds vaker gebruikmaken van iDeal bij buitenlandse webwinkels.

Consumenten pinnen steeds vaker contactloos. In 2015 werden bijna 135 miljoen aankopen contactloos gepind. Er zijn meer dan 15 miljoen contactloze betaalpassen en mobiele telefoons met een betaalapp in omloop. Bij meer dan een op de drie betaalautomaten in Nederland kan hiermee contactloos betaald worden. 

Het aantal pinstoringen is afgenomen van dertien in 2011 naar één in 2015.