Het aantal in Nederland onderschepte valse eurobiljetten is vorig jaar flink gestegen. Autoriteiten legden in totaal beslag op 66.500 valse briefjes.

Dat is 37 procent meer dan een jaar eerder, blijkt uit nieuwe cijfers van De Nederlandsche Bank (DNB). In 2014 ging het nog om 48.700 valse biljetten.

De centrale bank benadrukt dat het risico op het in handen krijgen van vals geld voor consumenten erg klein blijft. Hoeveel valse briefjes worden onderschept, kan van tijd tot tijd sterk wisselen. Soms wordt in een keer een grote vangst gedaan.

Wereldwijd nam het aantal aangetroffen valse eurobiljetten vorig jaar met 7 procent toe tot 899.000 stuks. Ook dat is nog een gering aantal, aangezien er alles bij elkaar wel 18 miljard echte eurobiljetten in omloop zijn.

Daarbij was in het tweede halfjaar een daling zichtbaar in de hoeveelheid onderschepte valse briefjes.

Biljetten van 20 en 50 euro worden het meest onderschept. Het biljet van 20 euro is favoriet onder vervalsers. De Europese Centrale Bank (ECB) begon in november juist met de verspreiding van een nieuw, beter beveiligd briefje van 20.

De app van DNB waarmee biljetten op echtheid gecontroleerd kunnen worden, is nu ook voor gebruikers van een aantal Android-smartphones beschikbaar.