Mensen met een laag inkomen beginnen de toekomst een beetje zonniger in te zien. Vier op de tien zeggen dat ze het gevoel hebben dat ze moeilijk de eindjes aan elkaar kunnen knopen. Dat zijn er flink minder dan in de afgelopen jaren.

Het vertrouwen is terug op het niveau van voor de economische crisis en in de beginjaren van de malaise. Dat komt door het herstel van de economie, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag.

De dienst heeft vorig jaar tienduizend huishoudens gevraagd naar hun gevoel. 41 procent zegt moeilijk rond te komen. Dat was het jaar ervoor 48 procent. In 2013 had 50 procent dat gevoel. ''Het lijkt erop dat we over de ergste piek heen zijn'', zegt onderzoeker Floris Jansen van het CBS.

Rondkomen

In totaal heeft ruim 1,1 miljoen huishoudens het gevoel moeilijk rond te komen. Dat is ongeveer een op de zes huishoudens in Nederland. Een kwart daarvan heeft een laag inkomen, driekwart verdient meer.

''Dat gaat bijvoorbeeld om iemand met alleen een AOW, of iemand die ontslagen is, of iemand die het inkomen van de partner ziet wegvallen. Dan kun je best boven de grens van een laag inkomen zitten, maar toch moeilijk rondkomen", aldus Jansen.

"Het is lastig om je uitgaven te veranderen. Als je ontslagen wordt, heb je nog steeds hoge lasten, want je hebt een huis en een auto.''

Onverwachte uitgaven

Het CBS onderzocht ook waar mensen met lage inkomens tegenaan lopen. Bijna twee derde zegt niet genoeg geld te hebben voor onverwachte noodzakelijke uitgaven van ongeveer 1.000 euro. 

Ongeveer de helft heeft niet genoeg geld voor nieuwe meubels, nieuwe kleren of een weekje vakantie. Voor een op de tien is om de dag een warme maaltijd een probleem.