De Nederlandse woningverkopen lieten in december een daling zien vergeleken met dezelfde maand een jaar eerder. Ten opzichte van november was er wel sprake van een behoorlijke plus.

Het Kadaster registreerde in december 21.566 verkochte huizen. Dit is 14,6 procent minder dan in december 2014, maar 48,3 procent meer dan in november.

De woningmarkt laat al een tijd krachtig herstel zien. De daling op jaarbasis in december komt doordat het in december 2014 extreem goed ging. Veel huizenkopers anticipeerden toen op de strengere financieringsregels die in januari vorig jaar van kracht werden.

Verkochte woningen

Bron: Kadaster© NU.nl/Jerry Vermanen

Hypotheken

In het aantal geregistreerde hypotheken is een zelfde ontwikkeling te zien. Het Kadaster telde met een totaal van 29.501 afgerond 16 procent minder hypotheken dan in december 2014. Vergeleken met de voorgaande maand was echter sprake van een stijging van meer dan 47 procent.

Het Kadaster meldde dinsdag verder dat er in december 312 executieveilingen plaatsvonden. Dit komt neer op een afname op jaarbasis van dit soort gedwongen huizenverkopen van 12,4 procent.