'Verdere verlaging NHG-grens mogelijk ter discussie'

De al geplande verlaging van het grensbedrag voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) staat mogelijk ter discussie. De organisatie achter de NHG praat erover met de verantwoordelijke minister.

Dat laat algemeen directeur Arjen Gielen van de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen vrijdag weten in een interview met NRC.

Het fonds achter NHG springt bij als iemand buiten zijn schuld om de hypotheek niet meer kan opbrengen. Om nog voor NHG in aanmerking te komen, mag het hypotheekbedrag sinds afgelopen juli niet hoger zijn dan 245.000 euro. 

De grens zou deze zomer verder omlaag moeten naar 225.000 euro, terwijl de gemiddelde woningprijs volgens de NVM naar 227.000 euro is gestegen.

"Daar is nu veel heibel over. Er wordt geroepen dat de gemiddelde woningprijs zo hard stijgt dat de voorziene daling van de NHG-grens jojoën is, of zinloos, of zelfs gevaarlijk. Dat is heel begrijpelijk. Ik ben daar uiteraard over in gesprek met de minister", stelt Gielen in het interview.

Starters

De NHG is bedoeld voor mensen die moeilijk aan een hypotheek kunnen komen. Met name mensen die hun eerste huis willen kopen, zijn een doelgroep voor de NHG.

"We willen ons ook meer richten op specifieke groepen die in de knel kunnen komen, zoals zzp'ers. Dat is de toekomst van NHG: op een verantwoorde manier de consument toegang bieden tot die woning", aldus Gielen.

Veranderingen

Gielen benadrukt verder dat de NHG niet wordt zoals die ooit was. Hoewel de missie hetzelfde is gebleven, zijn de woningmarkt en de arbeidsmarkt inmiddels ingrijpend veranderd. 

"We moeten met de NHG echt een nieuwe plek vinden en het woningmarktbeleid staat nog niet stil. Een nieuw kabinet zal weer volgende stappen willen maken. Want we zijn nog lang niet bij die gezonde woningmarkt die we allemaal zouden willen", zegt hij tegen NRC.

Hij maakt zich zorgen over de grote regionale verschillen op de koopwoningmarkt en de relatief grote aantrekkingskracht van grote steden. "Betekent dit dat we straks niemand meer in Amsterdam kunnen helpen, omdat alle huizenprijzen daar boven onze kostengrens liggen, en dat in Limburg iedereen NHG kan krijgen? Ik heb daarop nog geen antwoord."

Lees meer over:
Tip de redactie