'Hef pas belasting als erfgenaam over erfenis beschikt'

Het heffen van erfbelasting over erfenissen moet worden aangepast. Dat moet voorkomen dat vergelijkbare financiële situaties verschillend worden behandeld.

Dat schrijft de belastingwetenschapper Reinier Kooiman in zijn proefschrift, meldt Het Financieele Dagblad (FD). Woensdag probeert de onderzoeker op dit onderwerp aan de Universiteit Leiden te promoveren.

Volgens Kooiman moet het daadwerkelijke voordeel van een erfgenaam het uitgangspunt zijn voor de erfbelasting en niet een juridische aanname. Kooiman pleit ervoor om pas belasting te heffen als erfgenamen economisch beschikking hebben gekregen over een erfenis.

De huidige wet kent veel uitzonderingen, waardoor soms wel vijf bepalingen elkaar overlappen. De erfbelasting is daardoor lastig uit te leggen. En die complexiteit maakt het voor erfgenamen makkelijker om successierechten via fiscale constructies te ontlopen.

Als een van de twee ouders overlijdt, krijgt de langstlevende ouder beschikking over de volledige erfenis. De kinderen krijgen alleen een vordering op die ouder voor hun deel van de erfenis. Toch krijgen de kinderen ook al te maken met een belastingheffing, omdat ze jurisch eigenaar zijn van hun deel van de erfenis.

Beschikking

Kooiman stelt dus voor om pas belasting te heffen als de kinderen de erfenis daadwerkelijk in handen hebben. De langstlevende ouder betaalt dan belasting over de volledige erfenis. Vanwege de ruime vrijstelling voor partners zal in de praktijk alleen bij grotere erfenissen belasting geheven worden. Zodra deze ouder is overleden, kunnen de erfgenamen op hun beurt belasting betalen over de hele erfenis.

Nu lijkt het alsof er twee keer belasting wordt betaald voor hetzelfde vermogen, maar dat ligt toch anders. De belastingplicht is namelijk niet gekoppeld aan de overledene, maar aan de erfgenaam. Diens vermogen stijgt immers na het ontvangen van de erfenis.

Lees meer over:
Tip de redactie