Veel pensioenverzekeraars willen kleine pensioenfondsen overnemen en onderbrengen in een algemeen pensioenfonds.

Dat het per 1 januari mogelijk is om een algemeen pensioenfonds op te richten, maakt het inlijven van kleine fondsen een stuk aantrekkelijker, schrijft Het Financieele Dagblad (FD) maandag.

Tot nu toe mochten pensioenverzekeraars alleen fondsen overnemen als ze de pensioenen een harde garantie gaven. Maar dit is vanwege de huidige lage rentestand erg duur. 

Het oprichten van een algemeen pensioenfonds biedt uitkomst. Een algemeen pensioenfonds kan verschillende pensioenregelingen uitvoeren, terwijl de vermogens gescheiden blijven. De kleine fondsen houden in een algemeen pensioenfonds een eigen bestuur, terwijl de verzekeraar het praktische werk doet.

Uit een rondgang van de krant blijkt dat de verzekeraars verwachten de komende jaren veel kleine fondsen over te nemen. Het gaat dan om fondsen die door nieuwe regels en strenger toezicht niet meer zelfstandig kunnen blijven. Deze fondsen zijn interessante kandidaten voor een algemeen pensioenfonds.

"Wij verwachten dat nog 130 fondsen zich de komende jaren opheffen. Bij de zoektocht naar een betaalbare regeling is het algemeen pensioenfonds een mooie toevoeging. Ik denk dat er nu een versnelling komt", zegt directeur Pensioen bij Aegon Nederland Maarten Edixhoven tegen de krant.