Veertien jaar na de invoering van de euro zijn nog altijd 12,9 miljard Duitse marken in omloop. 

Omgerekend komt dat neer op zo'n 6,6 miljard euro, blijkt volgens Duitse media uit nieuwe cijfers van de Bundesbank.

Het is nog steeds mogelijk om oude D-marken in te wisselen bij de Duitse centrale bank. Dit kan bij een filiaal van de bank of via de post.

Van de Nederlandse gulden was vijf jaar geleden al voor minder dan een miljard euro in omloop, waarvan ruim de helft in munten. Muntstukken waren hier toen ook al niet meer inleverbaar bij de De Nederlandsche Bank (DNB). Oud Nederlands papiergeld kan nog tot januari 2032 worden teruggebracht.

Uit de nieuwe Duitse cijfers blijkt dat bij onze oosterburen afgelopen jaar een kleine 100 miljoen D-mark is ingewisseld. Vijf jaar geleden, eind 2010, waren volgens de Bundesbank nog bijna 13,5 miljard D-marken in omloop.

Terugbrengactie

Om het terugbrengen van het oude geld een beetje te stimuleren, was er in mei dit jaar ook een opmerkelijk initiatief in het dorpje Gaiberg in de Duitse deelstaat Baden-Württemberg. Mensen konden in de plaats een maand lang weer met D-marken betalen. Zo zamelden lokale ondernemers oude munten en briefjes in.

Het blijft gissen waarom er nog zo veel marken niet zijn ingeleverd. Deskundigen vermoeden dat een deel, voornamelijk munten en het kleinere briefgeld, in handen is van verzamelaars.

De Bundesbank denkt dat er ook een deel van het geld zoek is geraakt. Mensen kunnen bijvoorbeeld vergeten zijn dat ze in een oude doos op zolder nog wat marken hebben liggen. De D-mark is in het verleden ook als betaalmiddel gebruikt in Kosovo en Montenegro.