Vrijdag 7 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
VGZ

'Helft ziekenhuizen heeft nog geen contract met zorgverzekeraar'

Ongeveer de helft van de Nederlandse ziekenhuizen heeft nog geen contract met zorgverzekeraars afgesloten. Dat komt voor een groot deel door de discussie over wie de dure geneesmiddelen moeten gaan betalen.
Door NU.nl

Dat blijkt uit een rondgang van NRC langs de grootste zorgverzekeraars van Nederland. Daardoor weten veel verzekerden niet of behandelingen in het ziekenhuis van hun voorkeur vergoed worden of niet. 

Verzekeraar VGZ heeft tot nu toe met slechts 30 van de 83 ziekenhuizen een contract afgesloten. Daarmee is de tweede grootste zorgverzekeraar van Nederland, 4,2 miljoen verzekerden, de verzekeraar met de minste contracten met ziekenhuizen. 

Een woordvoerder van VGZ laat weten het volste vertrouwen te hebben dat het ziekenhuis er ook met de overige 53 ziekenhuizen uit komt. Zilveren Kruis heeft met tachtig procent van de ziekenhuizen al een contract, en is daarmee koploper.

Bij de onderhandelingen zijn de stijgende prijzen van geneesmiddelen de voornaamste twistappel. Vrijdag bleek uit twee internationale onderzoeken dat Nederlanders over het algemeen meer betalen voor dure geneesmiddelen, en dan met name kankermedicijnen, dan mensen uit buurlanden.

Nederlanders hebben nog maar vier weken om hun zorgverzekeringspolis voor 2016 uit te kiezen.


Lees meer over:

Zorgverzekeringen

Aanbevolen artikelen