De energierekening zal volgend jaar met enkele tientallen euro’s stijgen doordat gemeenten meer belasting gaan heffen op ondergrondse gas- en elektriciteitsleidingen.

Dit meldt de NOS zaterdag.

Het gaat om een specifieke belasting, de precario. Deze belasting is voor het gebruik van gemeentegrond. Zo moeten horeca-ondernemers de heffing betalen voor bijvoorbeeld een uithangbord.

Steeds meer gemeenten heffen deze belasting ook bij netwerkbeheerders. Volgens Frans van de Noort, operationeel directeur bij netbeheerder Stedin, gaat het nu om tachtig van de vierhonderd gemeenten in Nederland.

Netbeheerders moeten verplicht deze belasting doorberekenen aan hun klanten. Hierdoor stijgen de kosten per aansluiting van 14 euro naar ongeveer 25 tot 30 euro.

Melkkoe

De netwerkbedrijven zouden vinden dat gemeenten hen als melkkoe gebruikt. De kosten van de belasting worden verdeeld over alle aansluitingen in Nederland. Ook over mensen die in een gemeente wonen die geen belasting op leidingen heft, moeten zo meer betalen.

Van de Noort ergert zich aan de willekeur van de belastingen. Zo moet er soms in de ene gemeente 2 euro per meter kabel worden betaald terwijl in de andere gemeente het dubbele wordt gevraagd.

Gemeentebegroting

De gemeente Oud-Beijerland in Zuid-Holland gaat binnenkort de belasting heffen. Wethouder Piet van Lenen van de gemeente geeft aan dat buurgemeenten de belasting al heffen. "Waarom wij dan ook niet", vraagt hij zichzelf af.

"Als wij belasting gaan heffen komt daar wel 2 euro per aansluiting bij, maar krijgen de burgers er ook iets voor terug. Namelijk een sluitende gemeentebegroting en minder bezuinigingen", verklaart de wethouder.