Autoverzekeraars maken onderscheid in de premies die ze berekenen voor bewoners in dezelfde straat.

In een grote stad betaalt de verzekerde, afhankelijk van de postcode, soms tot wel 2,5 keer zoveel voor een verzekering als de buurman met dezelfde polis van dezelfde verzekeraar. 

Dat concludeert vergelijkingssite Pricewise op basis van een vergelijking van 57 duizend postcodes bij 31 autoverzekeraars.

Nederlandse straten zijn vaak zo lang dat er meerdere postcodes worden gehanteerd. De verschillen zijn vooral zichtbaar in de grote steden.

144 procent

Zo berekent verzekeraar PolisVoorMij op de Amsteldijk in Amsterdam premies tussen de 34 en 84 euro voor een standaard WA-polis, een verschil van 144 procent. Deze verschillen gelden ook voor de Stadhoudersweg in Rotterdam en de Zuiderparklaan in Den Haag.

Op plek twee staat verzekeraar Zelf met verschillen die oplopen tot 122 procent. Bij InShared en WitGeld zijn de maximale verschillen 112 en 104 procent.

Voor de vergelijking werd een vast profiel gehanteerd: een 35-jarige bestuurder met drie schadevrije jaren, die een WA-polis zoekt voor zijn grijze VW Golf Plus uit 2008. Alle geteste verzekeraars rekenen volgens Pricewise.