De positie van pensioenfondsen is in afgelopen maand licht verbeterd. De gemiddelde dekkingsgraad steeg van 102 procent eind oktober naar 103 procent in november.

Dat meldt adviesbureau Aon Hewitt dinsdag.

De dekkingsgraad is gestegen doordat pensioenfondsen iets meer hebben verdiend aan hun beleggingen. De waarde van de beleggingsportefeuilles steeg met ongeveer 1 procent.

De stijgende lijn die in oktober is ingezet, wordt daarmee voortgezet. Begin oktober was er nog sprake van een dekkingsgraad van 99 procent.

Beleidsdekkingsgraad

Tegelijkertijd is de zogenoemde beleidsdekkingsgraad in november gedaald van 105 procent naar 104 procent. Dat is de gemiddelde dekkingsgraad over de afgelopen twaalf maanden. 

Dit komt doordat een hoge dekkingsgraad van eind 2014 niet meer wordt meegeteld. Dat is immers langer dan een jaar geleden. Daardoor valt de beleidsdekkingsgraad nu lager uit.

Pensioenfondsen moeten voor het vaststellen van pensioenkortingen of -stijgingen naar dit percentage kijken.

Dekkingstekort

Met een beleidsdekkingsgraad van onder de 104,3 procent is er sprake van een dekkingstekort. Dit kan ertoe leiden dat pensioenfondsen in de toekomst moeten korten op de pensioenen.

Maar fondsen hebben nog de kans om hun dekkingsgraad te herstellen. En de kortingen kunnen over een periode van maximaal tien jaar worden verspreid. 

"De impact op de pensioenuitkeringen is op dit moment daarom nog zeer beperkt", stelt Aon. "Mochten er daadwerkelijk kortingen doorgevoerd worden, dan zal een groot aantal fondsen hiermee te maken hebben."