Bij het overboeken van geld doet het er niet toe of bij het rekeningnummer ook de juiste naam is opgegeven. De PvdA eist daarom dat banken hun verantwoordelijkheid nemen om foute overboekingen tegen te gaan.

"Banken moeten zich nu eindelijk eens dienstbaar opstellen en mensen met problemen helpen in plaats van ze een cent laten overmaken op de rekening van een verkeerd geadresseerde. Dat is toch geen methode die past bij deze tijd?", vraagt PvdA-Kamerlid Henk Nijboer zich af tegenover NU.nl.

Geen van de grote Nederlandse banken controleert bij het overboeken of de juiste naam aan het betreffende rekeningnummer is gekoppeld. Wel laten ze consumenten in de waan dat controle plaatsvindt, aldus de Consumentenbond.

Onlangs is de bond met Betaalvereniging Nederland in gesprek gegaan om te kijken hoe consumenten beter geholpen kunnen worden na een foute overboeking. ''We zijn teleurgesteld dat de banken ons hebben laten weten geen verbeteringen door te voeren", zegt directeur Bart Combée dinsdag.

Fraude

Volgens de bond wordt fraude voor kwaadwillenden door het ontbreken van controle wel erg eenvoudig. De banken zouden slechts om de tafel willen met de belangenvereniging om te kijken of ze vanaf 1 januari 2016 het aantal foute overboekingen in kaart kunnen brengen.

De klantenservices van de grote banken, op die van ING na, denken volgens de Consumentenbond nog altijd dat banken de naam controleren bij geld overmaken.

Medewerkers zijn ook slecht op de hoogte van de controle bij overboekingen. Navraag door de bond leert dat banken ook bewust om een naam vragen om klanten niet onnodig ongerust te maken.

Volgens de betaalvereniging hebben banken, op de Postbank na, nooit overboekingen gecontroleerd op naam en rekeningnummer. Bij de Postbank gebeurde dit wel omdat daar met het kortere nummer sprake kon zijn van overboekingen naar de onjuiste persoon. Met de recente invoering van het IBAN-nummer is de controle nog weer beter geworden, aldus een woordvoerder van Betaalvereniging Nederland.

Overigens liet hij weten dat de banken het aantal foute overboekingen per 1 januari juist zullen gaan bijhouden, om te onderzoeken of er een probleem is en hoe groot dat dan is. Dat er namen worden gevraagd bij overboekingen is volgens de woordvoerder niet ter controle, maar omdat Europese regelgeving dat verplicht.

Opheldering

Nijboer wil opheldering van het kabinet over deze kwestie. Eerder drong Nijboer er ook al op aan dat minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) met de banken in gesprek ging om de overboekingen beter te controleren.

De minister wilde dit toen niet, zo zei hij in antwoord op Kamervragen (pdf), omdat volgens hem het nieuwe systeem met de lange IBAN-nummers juist een oplossing was tegen foute overboekingen. Hij sprak van een "zelf-controlerend rekeningnummer".