De grootbanken zien hun positie op de hypotheekmarkt steeds verder teruglopen. In het derde kwartaal hebben ABN Amro, ING en Rabobank gezamenlijk nog minder dan de helft van de hypotheekmarkt in handen.

Dat blijkt maandag uit een publicatie van adviesbureau IG&H, dat voor zijn conclusies zowel naar oversluitingen als nieuwe aanvragen heeft gekeken.

In 2008 lag het aandeel van de drie grootbanken op de markt voor hypotheken nog boven de 70 procent.

Rabobank is nog altijd de grootste hypotheekverstrekker, gevolgd door ABN Amro en ING. Op de vierde plaats staat Aegon. Munt, dat nog geen jaar bestaat, bezet de vijfde positie op de lijst.

De twee grootste hypotheeklabels van Rabobank Holding, Obvion en Rabobank, verliezen respectievelijk 2,2 procent en 3 procent. Munt was net als in het voorgaande kwartaal de grootste stijger, met een plus van 3,3 procent. 

Omzet

De totale hypotheekomzet komt in het derde kwartaal uit op 17,8 miljard euro, een stijging van 46 procent ten opzichte van een jaar eerder. Daarmee is het het beste kwartaal sinds vijf jaar. 

De omzet uit het aantal nieuwe hypotheekaanvragen is met 36 procent gegroeid op jaarbasis. Dit heeft onder meer te maken met nieuwe regelgeving die per 1 juli is ingegaan. Hierdoor is het maximale leenbedrag verminderd.

De verscherpte regelgeving had betrekking op de offertedatum en niet op de passeerdatum van de hypotheek, waardoor in de cijfers ook nog de piek in offerteaanvragen in de laatste twee weken van juni weerspiegeld wordt. Naast dit effect hebben consumenten ook meer vertrouwen in de woningmarkt. 

Er zijn in het derde kwartaal bijna 72.000 hypotheken aan de man gebracht, 28 procent meer dan vorig jaar. Ook de gemiddelde hypotheeksom is gestegen, tot bijna 248.000 euro. Daarbij nam de gemiddelde woningwaarde toe tot 244.000 euro.