Consumenten die een lijfrente laten uitkeren krijgen vaak minder geld terug dan zij hebben ingelegd.

Door de lage rentestand en hoge poliskosten zijn de uitkeringen met name bij verzekeraars steeds lager geworden.

Dat meldt Moneywise op basis van een vergelijking onder alle aanbieders van lijfrenteproducten.

Bij een lijfrentepolis van een verzekeraar met een looptijd van vijf jaar krijgt ruim 90 procent minder uitgekeerd, berekende de vergelijksite. Bij een looptijd tussen de tien en vijftien jaar is dat 54 procent.

Voor de opbouw van een lijfrente bij een verzekeraar wordt er bovendien vaak een negatief rendement behaald.

Een lijfrente is een verzekerings- of bankspaarproduct waarbij de consument geld inlegt om later een periodieke uitkering te krijgen. Als het opgebouwde kapitaal vrijvalt, kan de klant bij een bank of verzekeraar een lijfrente-uitkering kopen.

Bank

"In alle gevallen levert een lijfrente-uitkering bij een bank meer op dan bij een verzekeraar", zegt Moneywise. Dat komt omdat de meeste banken, in tegenstelling tot verzekeraars, geen extra kosten berekenen voor de uitkering.

Consumenten die een lijfrente willen afsluiten om de periode tussen het zestigste en vijfenzestigste levensjaar te overbruggen, of een levenslange uitkering wensen, kunnen hiervoor alleen bij een verzekeraar terecht.

Maar omdat er verlies wordt gedraaid op de uitkering, kan sparen bij de bank met een looptijd van dertig jaar of meer een interessant alternatief zijn, weet Moneywise.

Informatie

"Consumenten met een vrijkomende lijfrenteverzekering zijn vrij om te kiezen voor de hoogste uitkering", zegt de organisatie. Het kan lonen om verschillende producten met elkaar te vergelijken.

Consumenten moeten er bovendien op kunnen rekenen dat zij tijdig worden geïnformeerd over mogelijke alternatieven voordat de polis tot uitkering komt. Uit eerder onderzoek van de AFM bleek dat dit niet altijd het geval was.