De Zwitserse fiscus heeft ingestemd met het verzoek van de Nederlandse Belastingdienst om gegevens van Nederlandse rekeninghouders bij de bank UBS door te spelen.

Volgens Zwitserse media is daarmee het einde van het oeroude Zwitserse bankgeheim weer een stapje naderbij.

In het Alpenland wordt al een tijdje gewerkt aan het afbouwen van de privacy van buitenlandse rekeninghouders. Nederland diende een paar maanden terug een groot informatieverzoek in.

UBS had zijn rekeninghouders eerst zelf benaderd met de vraag of ze aan hun belastingplichten hadden voldaan. De Nederlandse fiscus liet daarop weten het resultaat van het onderzoek graag te willen ontvangen.

Nederlanders

Het gaat alleen om Nederlanders die tegenover UBS, de grootste bank van Zwitserland, niet konden bewijzen dat ze hier wel voldoende belasting afgedragen hebben.

Nog niet duidelijk is hoeveel gegevens er precies deze kant op komen. Het proces van informatie-uitwisseling met de Zwitsers loopt nog, aldus een woordvoerder van de Belastingdienst.

Het is voor het eerst dat er zo'n grote aanvraag wordt gedaan vanuit Nederland. Het is volgens de zegsman de bedoeling dat dit soort gegevens op termijn meer automatisch over en weer verstuurd zullen worden. Voorheen heeft alleen de Verenigde Staten op grote schaal informatie opgevraagd in Zwitserland.

Jacht

Er wordt al langer jacht gemaakt op zwartspaarders. Zo heeft de Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD) eind oktober nog elf vermoedelijke zwartspaarders opgepakt.

De verdachten zouden grote bedragen hebben afgerekend met een aan een buitenlandse rekening gekoppelde betaalkaart. Ze werden onderzocht naar aanleiding van een analyse van betalingen door de Belastingdienst.

Sinds 2002 werd meer dan 8 miljard euro aan geheim vermogen getraceerd, becijferde NRC Handelsblad eerder dit jaar. Dat leverde de fiscus zeker 1,6 miljard euro op dankzij naheffingen en boetes.

Inkeerregeling

Tot 1 juli 2014 konden zwartspaarders overigens nog gebruik maken van de versoepelde inkeerregeling. Als zij hun spaargeld zelf opbiechtten, hoefden ze geen boete te betalen over het ontdoken belastingbedrag.

Het is nog steeds mogelijk om het geld zelf aan te geven, maar inmiddels geldt er weer een boete. Die bedraagt nu 60 procent van het ontdoken bedrag. Als iemand door de fiscus ontdekt wordt, dan wordt er een boete van 300 procent opgelegd. 

Europese Unie

Lidstaten van de Europese Unie hebben eind vorig jaar afgesproken om het bankgeheim per 2017 te laten vervallen. De landen gaan dan onderling automatisch informatie uitwisselen over rente, dividenden en andere inkomsten van buitenlanders. 

Met Zwitserland moesten aparte afspraken gemaakt worden, omdat het land geen EU-lid is.