Vrouwen verdienen in Nederland nog steeds flink minder dan hun mannelijke collega’s. Gemiddeld ligt het jaarsalaris van vrouwen 7,2 procent (2.513 euro) lager. 

Dit is maar een kleine verbetering ten opzichte van 2013, toen het verschil nog 7,8 procent bedroeg. Dat blijkt woensdag uit het tweejaarlijkse Nationaal Salaris Onderzoek van Intermediair en Nyenrode Business Universiteit onder ruim honderdduizend respondenten.

Het verschil in beloning tussen man en vrouw bestaat in verschillende branches en leeftijdsgroepen. Vrouwen boven de 35 verdienen gemiddeld 2.943 euro minder. Bij jongere vrouwen is dat verschil minder groot: een vrouw jonger dan 36 verdient gemiddeld 'slechts' 928 euro minder dan mannelijke leeftijdsgenoten.

"Het salarisverschil is wel aan het afnemen. Vooral onder jongere vrouwen is het verschil relatief klein", stelt directeur Sander van den Hout van Intermediair.

"Het is aan werkgevers en aan vrouwen om door te pakken. Werkgevers moeten belonen naar functie en waarde, vrouwen mogen zich sterker opstellen in salarisonderhandelingen."

Salaris mannen en vrouwen

Bron: Intermediair© NU.nl/Jerry Vermanen

Hebzucht

In dit onderzoek is voor het eerst ook gekeken naar hebzucht als motief om te werken en een hoog salaris. Zo leidt hebzucht bij verkoopmanagers tot een hoger salaris. Die verdienen gemiddeld 10 procent meer dan modaal (ongeveer 3.000 euro). Ook mensen in het bankwezen en de makelaardij hebben hebzucht als belangrijkste drijfveer.

"Hebzucht is niet per se een slechte eigenschap. Het kan je juist heel ver brengen als je het inzet om altijd het onderste uit de kan te halen en effectief te werken. Het gevaar zit hem er in dat hebzucht soms de overhand krijgt", meent Van den Hout.