Consumenten wisselen steeds vaker van energieleverancier. 

Uit cijfers van Autoriteit Consument & Markt (ACM) blijkt dat een op de zeven huishoudens afgelopen jaar is overgestapt. Niet eerder stapten zoveel Nederlanders over naar een andere energieaanbieder.

De prijs is daarbij de belangrijkste drijfveer. Volgens de ACM kunnen consumenten die nog nooit zijn overgestapt en nu kiezen voor de goedkoopste aanbieder ruim 400 euro per jaar besparen.

''Overstappen loont", aldus bestuurder Anita Vegter van de toezichthouder. ''Consumenten die overstappen stimuleren bedrijven om te innoveren en te zorgen voor een betere service en concurrerende prijzen. Dat is in het voordeel van de consument."

Prijzen 

De toezichthouder merkt daarbij op dat de prijzen van gas en elektriciteit nog steeds dalen. De gemiddelde energierekening zakte afgelopen jaar van 1.715 euro naar 1.699 euro per jaar.

De ACM heeft naar eigen zeggen de afgelopen tijd veel aandacht besteed aan een goede informatievoorziening op bijvoorbeeld de websites van de leveranciers. Daardoor kunnen volgens de autoriteit consumenten aanbiedingen goed vergelijken en beslissen om al dan niet over te stappen.

Bedrijven die hun aanbod nog niet eerlijk en transparant presenteerden, zijn daartoe door de ACM gedwongen.