Huizenbezitters kunnen hun restschuld voortaan ook meefinancieren bij SNS als hun oude hypotheek bij een andere aanbieder is afgesloten.

Het meefinancieren van restschuld was al langer mogelijk voor bestaande klanten die al een hypotheek bij SNS hadden.

De bank richt zich hiermee op huizenbezitters die een ander huis willen kopen, terwijl er een restschuld overblijft van hun oude woning. Het huis staat dan 'onder water'.

Zij kunnen bij SNS een nieuwe hypotheek afsluiten en hun bestaande restschuld meenemen. De financiering van de restschuld wordt als een extra deel van de lening in de nieuwe hypotheek opgenomen. 

Voorwaarden

De nieuwe hypotheek en de financiering van de restschuld mogen samen niet meer waard zijn dan 123 procent van de marktwaarde van de nieuwe woning.

SNS financiert maximaal 50.000 euro aan restschuld die is ontstaan op een hypotheek van een concurrent. De restschuldfinanciering moet in maximaal twintig jaar worden afgelost of eerder als het inkomen dat toelaat.

De bank wil het naar eigen zeggen voor alle Nederlanders makkelijker maken om door te stromen op de woningmarkt.

Vast

"Met de historisch lage rente willen veel Nederlanders verhuizen, bijvoorbeeld omdat hun woonwensen of hun financiële situatie veranderd zijn", stelt SNS. Maar zij zitten vast in hun huidige woning, omdat de hypotheek hoger is dan de waarde van het huis en er een restschuld dreigt."

Ook ABN Amro en Rabobank financieren de restschuld van nieuwe klanten. ING doet dit alleen als de vorige hypotheekverstrekker niet meer actief is in Nederland. Dat geldt bijvoorbeeld voor hypotheken van buitenlandse bedrijven of van de voormalige DSB Bank.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek meldde vorige week dat het aantal woningen dat onder water staat vorig jaar iets is afgenomen naar 1,4 miljoen.