
Consumenten gebruiken nog minder contant geld
Dat meldt De Nederlandsche Bank (DNB) donderdag op basis van een onderzoek dat samen met Betaalvereniging Nederland is uitgevoerd.
Het aantal contante betalingen is gedaald van 3,8 miljard in 2013, naar 3,4 miljard vorig jaar. Ook de totale waarde is gedaald. Het bedrag zakte van 47 miljard naar 42 miljard euro in 2014. Het gemiddelde bedrag dat contant wordt afgerekend, ligt nog altijd rond de 12 euro.
Consumenten kiezen steeds vaker voor de pinpas, ook als zij kleine bedragen moeten afrekenen. In de afgelopen vier jaar is het aantal pinbetalingen met 35 procent toegenomen. In 2010 werden pinpassen nog 2,2 miljard keer gebruikt. Vorig jaar ging het om 2,9 miljard betalingen.
Pinbedrag
In totaal is er vorig jaar voor 89 miljard euro aan betalingen met een pinpas gedaan. In 2010 ging het nog om 81 miljard euro. Het gemiddelde pinbedrag is wel flink gedaald. Vanwege de introductie van contactloos betalen, zal dit bedrag naar verwachting nog verder dalen.
Gemiddeld genomen rekenen consumenten 53 procent van al hun aankopen bij een kassa contant af. Met hun pinpas betalen ze 45 procent van de aankopen. De rest wordt met een creditcard betaald.
Betalingen
Detailhandel
In de detailhandel is vorig jaar voor het eerst meer via het pinapparaat betaald dan dat er contant werd afgerekend. In deze sector werd 50 procent van de betalingen met de pinpas gedaan en 49 procent contant. De rest wordt afgerekend met een creditcard.
In andere sectoren, zoals de horeca of de particuliere dienstverlening, wordt nog altijd het meest contant afgerekend. Maar het percentage pinbetalingen in deze sectoren stijgt wel.
Alle groepen zijn de pinpas meer gaan gebruiken. Mannen, mensen van tussen de 25 en 34 jaar en hoogopgeleiden maken relatief veel gebruik van de pinpas.
Het gebruik onder laagopgeleiden en ouderen tussen de 65 en 74 jaar is tussen 2013 en 2014 het sterkst toegenomen. Dit zijn groepen die van oudsher relatief veel contante betalingen doen.