Het gaat goed met de allerrijksten in Nederland. Ons land heeft er dit jaar vier nieuwe miljardairs bijgekregen en de vijfhonderd rijkste Nederlanders zagen hun gezamenlijk vermogen voor het eerst sinds de financiële crisis weer met meer dan 10 procent toenemen

Dat blijkt donderdag uit de nieuwste editie van de Quote 500..

Frits Goldschmeding, de oprichter van uitzendbureau Randstad, eindigde net als vorig jaar als hoogste op de lijst. Zijn vermogen groeide flink van 3,2 miljard euro naar 4,7 miljard.

Nummer twee blijft investeerder Dik Wessels, met inmiddels 3 miljard euro. De derde plek wordt wederom ingenomen door mediamagnaat John de Mol, met nu 2,5 miljard euro.

Bij elkaar zijn de vijfhonderd rijkste Nederlanders goed voor een slordige 91,9 miljard euro. De nieuwe miljardairs zijn onder meer grootindustrieel Wim van der Leegte en biermagnaat Dik Hoyer.

Video: Reactie Quote

Joop van den Ende

Andere bekende Nederlanders in de Quote 500 zijn Joop van den Ende (nummer 7 met 1,5 miljard euro), voormalig LPF-minister Herman Heinsbroek (220 miljoen euro), DJ Tiësto (83 miljoen), oud-premier Ruud Lubbers (64 miljoen) en voetballers Dennis Bergkamp en Ruud van Nistelrooij (beiden 45 miljoen).

Hekkensluiter op de rijkenlijst is voormalig ABN Amro-topman Rijkman Groenink. Zakenblad Quote schat zijn vermogen op 41 miljoen euro. Zelf zegt de ex-topbankier overigens helemaal niet zoveel geld te bezitten. Volgens Quote moest hij lachen toen het blad hem feliciteerde met zijn entree op de lijst.

Charlene de Carvalho, dochter van wijlen biermagnaat Freddy Heineken, blijft de rijkste Nederlander in het buitenland. Haar vermogen bedraagt volgens Quote nu 9,6 miljard euro. 

Ze werd eerder ook wel aangemerkt als rijkste Nederlander, maar omdat ze in het Verenigd Koninkrijk woont verplaatste Quote haar vorig jaar naar de buitenlandlijst.

Pon

Niet alle superrijken kregen er afgelopen jaar meer geld bij. Wijnand Pon van autobedrijf Pon, dat recent veel in het nieuws kwam als importeur van Volkswagen, zag zijn vermogen juist met een kleine 6 procent slinken tot 1,7 miljard euro. Hij daalde daarom ook van plek vier op de lijst naar plek vijf.

Nummer vier is nu zakenman en kunstmecenas Hans Melchers, met 2 miljard euro.