De inflatie is in oktober licht gestegen tot 0,7 procent.

Dat blijkt donderdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In september lagen de prijzen voor consumenten nog 0,6 procent hoger dan een jaar eerder.

De stijging van de inflatie kwam vooral door de prijsontwikkeling van benzine. Weliswaar lag de prijs in oktober 11,8 procent lager dan een jaar eerder, maar in september was de prijsdaling op jaarbasis nog 12,5 procent. In oktober kostte benzine gemiddeld 1,48 euro per liter.

Ook de prijsontwikkeling van vliegtickets verhoogde de inflatie. In oktober waren die 9,7 procent duurder dan een jaar eerder. In september waren vliegtickets nog vrijwel even duur als een jaar eerder.

In de eerste tien maanden van 2015 was de inflatie gemiddeld 0,6 procent, aldus het CBS.

Schommelingen

Omdat de prijsontwikkeling van energie en voeding sterke schommelingen kent en de prijzen van alcohol en tabak vaak worden verhoogd door belastingmaatregelen, wordt ook gekeken naar de inflatie exclusief deze productgroepen. Die kwam uit op 1,4 procent in oktober. Een maand eerder was dit nog 1,3 procent.

De Nederlandse inflatie volgens Europese maatstaven steeg van 0,3 procent in september naar 0,4 procent in oktober en blijft daarmee ruim boven het gemiddelde van de eurozone.