Zorgverzekeraars moeten hun klanten beter waarschuwen voor de risico’s van een zogenoemde budgetpolis.

Vergelijkingssite ZorgverzekeringWijzer.nl meldt dat verzekeraars mogelijk hun zorgplicht schenden bij gebrekkige voorlichting, en daarmee aansprakelijk kunnen worden gesteld voor de onvoorziene kosten van hun verzekerden.

Mensen met een budgetpolis moeten vaak honderden euro’s bijbetalen voor behandelingen die buiten hun pakket vallen. In ruil hiervoor is de zorgpremie goedkoper.  

De polis kan mensen die weinig zorgkosten verwachten flink geld besparen, maar als er wel medische kosten zijn betaalt de consument in sommige gevallen tot de helft van de rekening zelf.   

NZa

Ook de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), die verschillende budgetpolissen onder de loep nam, komt tot de conclusie dat de voorlichting gebrekkig is.

Meer dan een miljoen mensen zouden nu een budgetpolis hebben. De organisatie wil daarom striktere regelgeving die leidt tot meer transparantie.

"Verzekerden realiseren zich vaak onvoldoende dat zij, zelfs bij gecontracteerde zorgverleners, geconfronteerd kunnen worden met een forse eigen bijdrage", zegt ZorgverzekeringWijzer.

Ook kunnen consumenten verplicht worden om geneesmiddelen of zorg bij geselecteerde aanbieders af te nemen. Wanneer iemand kiest voor een andere optie, dan worden de kosten vaak maar deels vergoed.