De FIOD heeft de afgelopen week elf vermoedelijke zwartspaarders opgepakt. Ze maakten gebruik van betaalkaarten van een buitenlandse rekening, maar gaven geen buitenlands vermogen op bij hun belastingaangiften.

De verdachten komen uit de omgeving Haarlem, Rotterdam en Eindhoven, Leiden en uit Zoetermeer. De mannen en vrouwen van overwegend in de zestig en zeventig jaar oud worden verdacht van witwassen en belastingfraude.

Er is beslag gelegd op bijna 90.000 euro contant geld, dat deels was verstopt in verborgen ruimte. Ook zijn onroerend goed, bankrekeningen en een Ferrari en een Aston Martin in beslag genomen. Tien woningen zijn doorzocht.

Video: Auto's vermoedelijke zwartspaarders in beslag genomen

FIOD pakt vermoedelijke zwartspaarders
FIOD pakt vermoedelijke zwartspaarders

OM

Volgens het Openbaar Ministerie hebben alle verdachten met de buitenlandse betaalkaart tienduizenden euro’s contant opgenomen bij de pinautomaat. Ook deden ze forse aankopen met de betaalkaarten. Ze winkelden bijvoorbeeld voor 7000 euro bij een groot warenhuis.

De aanhoudingen zijn gedaan in het kader van het zogeheten 'debet- en creditcard-project'. De onderzoeken zijn gestart na een analyse van de Belastingdienst van betalingen die in Nederland zijn gedaan doen met buitenlandse betaalkaarten. De Belastingdienst kijkt dan of die kaarten zijn gekoppeld aan geld in het buitenland waar waarschijnlijk geen belasting over wordt betaald.