Het gemiddelde prijspeil voor consumenten in de eurozone is in oktober niet gedaald, maar evenmin gestegen ten opzichte van een jaar eerder.

Dat meldt het Europees statistiekbureau Eurostat vrijdag op basis van een eerste schatting. In september was de gemiddelde inflatie min 0,1 procent.

De stijgende prijzen van voedsel, alcohol en tabak (plus 1,5 procent) boden afgelopen maand het meeste tegenwicht aan de opnieuw zeer forse daling van de energieprijzen (min 8,7 procent). Voor diensten en industriële goederen moest respectievelijk 1,3 en 0,4 procent meer worden betaald dan in oktober 2014.

Inflatie eurozone

Bron: Eurostat© NU.nl/Jerry Vermanen

Zuid-Europa

Inflatiecijfers over de afzonderlijke eurolanden meldde Eurostat niet, maar binnen de muntunie bestaan de afgelopen jaren grote verschillen. Met name de zwakkere landen in Zuid-Europa kampen met aanhoudende prijsdalingen, die een rem zetten op de economische groei.

Spanje bijvoorbeeld rapporteerde donderdag zelf een daling van het gemiddelde prijspeil met 0,9 procent. Vrijdag bleek dat het leven in Slovenië in oktober gemiddeld 0,8 procent goedkoper was dan een jaar eerder. In Duitsland en Italië daarentegen stegen de prijzen met respectievelijk 0,2 en 0,3 procent op jaarbasis.

Opkopen

De Europese Centrale Bank (ECB) probeert al sinds dit voorjaar de vraag en daarmee het prijsniveau op te vijzelen door op grote schaal schuldpapier op te kopen bij banken. Dat beleid moet leiden tot een betere beschikbaarheid van krediet voor consumptie en investeringen.

De inflatie blijft desondanks ver verwijderd van het niveau van iets onder de 2 procent waar de ECB naar streeft. De druk op de centrale bank om meer te doen ter stimulatie van de economie neemt dan ook toe.