De huurprijzen in de vrije sector zijn afgelopen kwartaal verder toegenomen. Er is al een tijdje sprake van een tekort aan betaalbare huurwoningen. 

Gemeenten pakken de problemen niet goed aan, klaagt een belangrijke partij in de verhuurbranche.

''Gemeenten verkopen liever grond voor de realisatie van koopwoningen dan voor huurwoningen'', zegt Pararius.nl, naar eigen zeggen de grootste website voor huurwoningen in Nederland. De site signaleert een ''stagnatie aan de aanbodzijde''.

Volgens Pararius lagen de huurprijzen in juli, augustus en september gemiddeld 5,2 procent hoger dan in het derde kwartaal vorig jaar. De gemiddelde huurprijs per vierkante meter per maand bedroeg 13,27 euro.

De bij Pararius aangesloten makelaars verhuurden bij elkaar 13.299 woningen via de website. Dit terwijl er ''slechts'' 10.194 nieuwe woningen in het aanbod op de site konden worden opgenomen.

Het lijkt volgens de makelaars alsof gemeenten niet snappen dat de lange wachttijden voor sociale huurwoningen ontstaan doordat er te weinig doorstroming mogelijk is naar de vrije sector.

''De primaire reactie van de gemeenten is om meer sociale huurwoningen bij te laten bouwen terwijl een structurele oplossing gezocht zou moeten worden in het bijbouwen van woningen in het middeldure segment. Hierdoor kunnen de scheefwoners opschuiven.''

De vraag naar huren in het middensegment is de laatste tijd ongekend hoog. Veel ''dubbele middeninkomens met weinig kinderen'' willen voor een bedrag tussen de 700 en 1000 euro per maand huren in de grote stad. ''Een koopwoning is voor hen te veel een beslissing voor de lange termijn.''

Huurprijzen