Studenten geneeskunde die voor hun opleiding tot arts drie jaar moeten meedraaien als coassistent, worden naar eigen zeggen onevenredig hard geraakt door het nieuwe leenstelsel.

Dat stellen drie organisaties voor geneeskundestudenten, het Landelijk Overleg Coassistenten (LOCA), De Geneeskundestudent (DG) en het Landelijke Medisch Studenten Overleg (LMSO).

Studenten geneeskunde moeten gemiddeld 50 tot 55 uur per week aan hun opleiding spenderen, waardoor het onmogelijk is om een bijbaan te hebben.

''Studenten hebben volgens de overheid de keuzevrijheid om hun studieschuld, bijvoorbeeld met een bijbaan, te compenseren. Wij constateren echter dat deze keuzevrijheid in de praktijk niet opgaat voor de ongeveer achtduizend masterstudenten geneeskunde", stellen de organisaties.

"De grote tijdsinvestering evenals de onregelmatige diensten maken de combinatie met een bijbaan fysiek en mentaal vrijwel onmogelijk'', aldus de studenten.

Een petitie over het studieschuldprobleem is al bijna vijftienduizend keer getekend en wordt volgende week dinsdag aangeboden aan de vaste Tweede Kamercommissie van Onderwijs.