Het aantal mensen met een betalingsachterstand op hun hypotheek neemt voor het eerst in tien jaar af.

Dat meldt het Bureau Krediet Registratie (BKR) dinsdag. Het betreft huizenbezitters met een betalingsachterstand van meer dan vier maanden.

Het gaat wel om een heel lichte daling. In april dit jaar telde het BKR nog 112.800 mensen met een betalingsachterstand op de hypotheek. Dat zijn er nu 112.681.

Betalingsachterstand

Bron: BKR© NU.nl/Jerry Vermanen

"Weliswaar een heel lichte daling, maar ook een trendbreuk. De afgelopen tien jaar namen de betalingsproblemen op hypotheken alleen maar toe", benadrukt de organisatie.

''Het is mooi om te zien dat er minder mensen in de financiële problemen komen met hun hypotheeklasten. Maar wij durven nog niet te juichen", zegt algemeen directeur Peter van den Bosch van BKR.

Waterbed

''Met een kleine daling op de betalingsachterstanden bij hypotheken schiet de samenleving niets op als de achterstanden en uitstaande schulden bij de Belastingdienst en de studieschulden sterk toenemen'', aldus Van den Bosch. 

"Het probleem verplaatst zich in dat geval en de totale problematiek neemt toe. Vergelijk het maar met een waterbed."

Achterstanden

Los van de betalingsachterstanden op leningen en hypotheken die bij BKR worden geregistreerd, kampen in Nederland naar schatting ruim 2,3 miljoen huishoudens met minimaal één betalingsachterstand. Het gaat dan onder meer om schulden bij de Belastingdienst, woningcorporaties, zorgverzekeraars en energieleveranciers.

BKR wil al langer dat er breder zicht komt op betalingsachterstanden. Door meer informatie over schulden te delen en samen te werken, kan volgens de instantie schuldenproblematiek effectiever worden aangepakt.

BKR werkt al samen met een aantal gemeenten. De organisatie helpt gemeenten signalen te herkennen die duiden op schuldenproblemen.