De Woonbond is tevreden over een uitspraak van de Hoge Raad over bemiddelingskosten.

De Hoge Raad oordeelde afgelopen vrijdag dat een woningzoekende geen bemiddelingskosten aan een bemiddelingsbureau hoeft te betalen, als deze partij is ingeschakeld door de verhuurder van het pand.

Als een bemiddelingsbureau een woning op zijn website plaatst, treedt het bureau op als een bemiddelaar voor de verhuurder. Het is niet terecht als er dan bij de huurder bemiddelingskosten in rekening worden gebracht.

Als het bureau met de huurder heeft afgesproken dat er bemiddelingskosten betaald moeten worden, dan is de afspraak ongeldig. Een dergelijke afspraak is wel geldig als een website van een bemiddelaar alleen als een elektronisch prikbord fungeert. In dat geval moeten de verhuurder en huurder rechtstreeks met elkaar in contact komen.

Alleen als de bemiddelaar slechts voor de huurder werkt, mag die courtage aan de huurder vragen. Dat kan bijvoorbeeld als een bureau op verzoek van de huurder een geschikt huis gaat zoeken.

Duidelijkheid

"Het is goed dat de Hoge Raad hier een duidelijke uitspraak over heeft gedaan. Nog steeds krijgen veel woningzoekenden te maken met onterechte kosten voor bemiddeling", stelt de woordvoerder van de Nederlandse Woonbond. "Met de uitspraak van de Hoge Raad is alle twijfel over of dit mag, nu wel van tafel."

Huurders kunnen onterechte bemiddelingskosten nog tot uiterlijk vijf jaar na de betaling terugvorderen.

Kantonrechter

De uitspraak is een reactie op een prejudiciële vraag van de kantonrechter in Den Haag. Deze rechter buigt zich over een zaak rondom Duinzigt Woonservices. Dit bemiddelingsbureau had woonruimte te huur aangeboden op de eigen website. De verhuurder van het huis hoefde daar niet voor te betalen. 

Omdat op de website niet het precieze adres stond vermeld, kon een woningzoekende het huis alleen bezichtigen na een inschrijving bij het bureau. In de voorwaarden staat dat de huurder een maand courtage moet betalen als er een huurovereenkomst tot stand komt.

Duinzigt Woonservices stelt dat bemiddelingskosten voor huurders terecht zijn, als de verhuurder niet voor de diensten betaalt. Maar de Hoge Raad is het daar dus niet mee eens.