Het Kadaster ziet de woningverkoop in september aantrekken. Er werden in de afgelopen maand 16.324 woningen verkocht, een toename van 26,1 procent ten opzichte van een jaar eerder. 
 

Dit meldt het Kadaster vrijdag. Vergeleken met augustus stijgt de woningverkoop met 2,9 procent. 

Hiermee komen de woningverkopen bijna weer op het niveau van voor de crisis van 2008. Zo wisselden in september 2005 ruim 18.000 bestaande woningen van hand. 

Bij alle woningtypen is een stijging zichtbaar vergeleken met een jaar eerder. De twee-onder-een-kap woningen stijgen het meest met een verkooptoename van 32,3 procent. Bij appartementen is de stijging het minst groot met 13,5 procent.

Ook ten opzichte van augustus stijgt de verkoop van alle woningtypen. Bij de twee-onder-een-kap woningen is de stijging het grootst met 8,6 procent. De kleinste stijging is te zien bij de hoekwoningen met 1,1 procent.

Friesland 

Per provincie is de grootste stijging op jaarbasis zichtbaar in Friesland, waar de woningverkoop met 42,8 procent toenam. De laagste stijging, 6,5 procent, is te zien in Zeeland. 

Vergeleken met augustus is de stijging in Drenthe het grootst, met een toename van 9,5 procent. In Groningen en Flevoland werden afnames genoteerd van respectievelijk 0,4 procent en 1 procent. 

Het aantal geregistreerde hypotheken nam afgelopen september met 29,3 procent toe vergeleken met een jaar eerder. Er werden in totaal 23.598 hypotheken afgesloten. Ten opzichte van een maand eerder steeg het aantal hypotheken met 4,74 procent. 

Executieveilingen 

Er vonden verder in september 83 executieveilingen plaats, een daling van 7,8 procent ten opzichte een jaar eerder. 

In het Kadaster worden de transacties geregistreerd van bestaande koopwoningen op het moment dat de notaris deze bij het Kadaster laat inschrijven. Dit is het moment dat de koper daadwerkelijk eigenaar wordt van de woning.