Er komen meer mogelijkheden om een verkeersboete gespreid te betalen.

Vanaf juli kunnen mensen al een betalingsregeling treffen voor opgelegde boetes vanaf 225 euro. Straks wordt dat ook mogelijk voor betalingen van boetes die na een eerste of tweede aanmaning hoger zijn dan 225 euro.

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff  van Veiligheid en Justitie zei dinsdag in de Tweede Kamer dat de betalingsregeling sinds begin juli al meer dan vijftienduizend keer is gebruikt.

De SP wil dat mensen die een boete wel willen betalen, maar dat niet kunnen, altijd een regeling kunnen treffen. Dat partij wil die mogelijkheid ook voor oude gevallen.

Dit moet voorkomen dat het boetebedrag bij het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) oploopt door wanbetaling en dat de betrokkene uiteindelijk in de cel terechtkomt.

SP-Tweede Kamerlid Nine Kooiman vindt detentie te ingrijpend. Ze wijst erop dat dit bijvoorbeeld kan leiden tot het verlies van werk en tot gezondheidsklachten voor zwangere vrouwen.

Volgens Dijkhoff is ook voor oude gevallen al een speciale regeling. Ook is er altijd een medische check voor de opsluiting en tijdens detentie zijn er medische beoordelingen. Dit jaar zijn er 36 nadere onderzoeken geweest naar geschiktheid voor detentie. Daarvan zijn er acht gehonoreerd, aldus Dijkhoff.