Energieleveranciers overtreden mogelijk de wet als zij producten zoals iPads en slimme thermostaten bij abonnementen aanbieden, zonder daarbij te vermelden wat de extra kosten daarvoor zijn.

Dat stelt de Vastelastenbond dinsdag.

Consumenten betalen, soms zonder het te weten, de kosten voor dergelijke producten in termijnen terug via hun energierekening. Daardoor zou er sprake zijn van koop op afbetaling.

Maar een aantal aanbieders zou volgens de vereniging niet voldoen aan de voorwaarden voor koop op afbetaling die toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM) stelt. De regels zijn vastgelegd in de Wet op het financieel toezicht (Wft).

Duidelijk

In de overeenkomsten zou duidelijk vermeld moeten worden wat het totaalbedrag voor de producten is en in hoeveel termijnen dat bedrag betaald moet worden. Ook moet helder zijn of en hoeveel rente er over het bedrag gerekend wordt. 

Energieleveranciers die via zo'n constructie een product aanbieden, zouden daarvoor ook een AFM-vergunning moeten hebben. Maar niet alle aanbieders hebben die vergunning.

Niet bewust

"Consumenten zijn zich er niet van bewust dat ze een nieuwe lening afsluiten als ze energiecontract met een iPad of thermostaat als lokkertje erbij tekenen. Ze denken dat ze een goede deal sluiten, maar in feite zitten ze vast aan een duur energiecontract waarmee ze het cadeau terugbetalen", stelt woordvoerder Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond.

De vereniging probeert via de AFM af te dwingen dat de energieleveranciers zich aan de Wft gaan houden. Alleen dan zouden consumenten voor het tekenen van het contract al weten dat de geboden producten niet gratis zijn en een goede keuze kunnen maken, meent de woordvoerder.

Vernietigbaar

De Hoge Raad oordeelde eerder dat het aanbieden van een telefoon bij een telefonieabonnement ook een vorm van koop op afbetaling is. Als het niet duidelijk is welk gedeelte van de rekening voor de telefoon en welk deel voor het abonnement bedoeld is, dan is de overeenkomst vernietigbaar.

Of dat ook voor energieleveranciers geldt, is nog niet duidelijk. Om dit helder te krijgen, heeft de vereniging een klacht ingediend bij AFM.