De Consumentenbond zet vraagtekens bij het plan van verzekeraar Achmea om premiekorting aan zijn klanten te bieden in ruil voor het leveren van data.

Dat meldt de Consumentenbond dinsdag in een reactie op het nieuws dat Het Financieele Dagblad donderdag publiceerde.

De verzekeraar zou volgens het bericht een proef starten voor verzekerden, waarbij het bedrijf meetkastjes en preventieve hulpmiddelen zou installeren in huizen en auto's van klanten. Door veiliger te leven zou een premiekorting mogelijk moeten zijn. 

Risico

Maar, zo vindt de Consumentenbond, het delen van data over je rijgedrag of je leefgewoonten met een verzekeraar is een risico voor de consument. De verzekeraar zou de verzamelde gegevens namelijk niet alleen kunnen gebruiken om de hoogte van de premie te bepalen, maar ook om ingediende claims te ontkrachten, zo stelt de belangenbehartiger.

In het geval van een conflict zou de verzekeraar de informatie tegen de klant kunnen gebruiken, aldus de Consumentenbond. Het wil met de verzekeraar om de tafel om meer inzicht krijgen in de positie van consumenten. 

Een van de vragen waar de Consumentenbond antwoord op hoopt te krijgen, is of de verzekerde ook inzicht kan krijgen in de verzamelde data en wat er gebeurt als een consument geen klant meer is bij de betreffende verzekeraar.

Nest ontkent samenwerking

Nest, de slimme thermostaat van Google, zegt naar aanleiding van het bericht niet samen te werken met Achmea. De thermostaat zou een van de apparaten kunnen zijn waarmee het gedrag van gebruikers kan worden gemeten.