Vermogende Nederlanders dragen mogelijk 10 miljard euro te weinig aan belasting af. Zij sluizen hun vermogen via belastingparadijzen weg.

Dat zegt voormalig Fiod-rechercheur Jan van Koningsveld tegen actualiteitenrubriek Nieuwsuur.

Van Koningsveld heeft onderzoek gedaan naar het misbruik van zogenoemde offshore-vennootschappen. Hij promoveert woensdag aan de universiteit van Tilburg op deze studie.

Volgens het onderzoek hebben vermogende Nederlanders 129 miljard euro gestald in brievenbusfirma's op bijvoorbeeld de Maagdeneilanden, Seychellen en Kaaimaneilanden.

"Als we ervan uitgaan dat 80 procent niet is opgegeven aan de belastingautoriteiten, betekent het dat tegen een gemiddeld belastingtarief van ongeveer 10 procent, vermogende particulieren in Nederland mogelijk wel 10 miljard te weinig aan belasting afdragen", stelt hij.

Legaal

Het oprichten van een brievenbusfirma is legaal. Soms kan iemand in het buitenland een hoger rendement krijgen op hun vermogen. In andere gevallen is hun vermogen beter beschermd in het buitenland.

Maar volgens de onderzoeker richt een groot deel van de vermogenden alleen een brievenbusfirma op om minder belasting te hoeven betalen in Nederland.

Moeilijk

Van Koningsveld stelt dat het voor de Belastingdienst en justitie moeilijk is om misbruik van brievenbusfirma's aan te pakken. Vaak gaat het om ingewikkelde constructies van adressen in meerdere landen en verschillende bankrekeningen.

Voormalig fraudeofficier Fred Speijers zegt het dat Openbaar Ministerie het misbruik van brievenbusfirma's zeer actief aanpakt. Maar hij benadrukt dat er niet voldoende capaciteit is.

"Als je te weinig mensen hebt en je onvoldoende kunt specialiseren kom je dus niet aan dit soort zaken toe", zegt hij tegen Nieuwsuur.