De gemeente Amsterdam richt een eigen vastgoedfonds op om panden in het historische centrum in onder te brengen.

Zo moet worden voorkomen dat rijke buitenlanders hun vastgoed als een belegging zien terwijl ze er zelf zelden verblijven.

Burgemeester Eberhard van der Laan wil dat huizen in de binnenstad betaalbaar blijven voor z'n eigen inwoners, zegt hij maandag in De Telegraaf. Het publiek-private fonds krijgt de naam 1012 Inc, verwijzend naar het postcodegebied. Daarin worden de kroonjuwelen van de hoofdstad ondergebracht.

Van der Laan heeft in het buitenland gezien hoe het niet moet, schrijft de krant. Als voorbeeld noemt de burgemeester de appartementen rondom het Londense Hyde Park. Die zouden tegenwoordig als vastgoedbelegging worden verhandeld voor meer dan 100 miljoen euro per stuk.

Rijke oosterlingen zouden er maar een paar dagen per jaar zijn om te wonen, of om hun bezit te inspecteren. "Terwijl Londenaren op twee uur afstand met de metro wonen. Dat is een schrikbeeld dat hier niet mag gebeuren", stelt Van der Laan. Hij zegt dat de stad er "primair voor z'n inwoners" is.

De gemeente gaat samen met woningcorporatie Stadgenoot en vastgoedbelegger Syntrus Achmea participeren in het fonds. Het is overigens niet de bedoeling dat het wordt gebruikt voor het opkopen van panden op de Wallen. Dat was een eis van belegger Syntrus Achmea.