De VVD wil het liefst dat spaargeld wordt belast op het in werkelijkheid behaalde rendement.

Dat zegt VVD-Kamerlid Mark Harbers woensdag in de Tweede Kamer tijdens de Algemene Financiële Beschouwingen.

In de nieuwe plannen van de regering gaan kleine spaarders minder belasting betalen, terwijl mensen met spaargeld of vermogens boven een ton juist zwaarder worden belast. 

"Daarmee is het systeem iets rechtvaardiger geworden, maar we zijn er nog niet", zegt Harbers. De fiscus gaat nu uit van een fictief rendement van 4 procent over gespaard vermogen vanaf 21.000 euro tot een ton. Daarover moet 30 procent belasting worden betaald.

Dit fictief rendement wordt als onrechtvaardig gezien omdat dit percentage vaak niet wordt gehaald. Op een spaarrekening wordt door de lage rente zelfs minder dan 1 procent aan rente uitgekeerd.

Nieuwe plannen

In de nieuwe plannen wordt spaargeld vanaf 25.000 euro belast met een fictief rendement, het tarief wordt bovendien verlaagd naar 2,9 procent. Boven de 100.000 euro tot 1 miljoen euro wordt het rendement verhoogd naar 4,7 procent.

Boven de 1 miljoen euro wordt de rendementsheffing 5,5 procent. Bij de vermogenden gaat het vaak niet alleen om spaargeld, maar ook om aandelen of obligaties.

Elbert Dijkgraaf van de SGP noemt het raar dat je daardoor zwaarder wordt belast als je meer vermogen hebt. "Dat is net zo raar zoals het systeem nu is", antwoordt Harbers.

Beter plan

Het CDA wil verder onderzoek om reëel rendement op vermogen te kunnen belasten."Kom met een beter plan", roept Kamerlid Pieter Omtzigt de regering op.

D66 wil eveneens vaart zetten achter een aanpassing van het stelsel. "Waarom lukt het andere landen wel om de gerealiseerde vermogens te belasten en Nederland niet?", vraagt Wouter Koolmees zich af.  

Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën wil dit systeem na drie jaar evalueren, maar als het aan Harbers ligt hoeft dat zo lang niet te duren. Op Prinsjesdag zei Wiebes dat het op dit moment voor de Belastingdienst niet mogelijk is om vermogen op reëel rendement te belasten.