Nederland staat in de top twintig van rijkste landen ter wereld op de zesde plek.

Dat blijkt dinsdag uit het nieuwste Global Wealth Report van verzekeraar Allianz. Daarin worden het vermogen en de schulden van huishoudens in meer dan vijftig landen geanalyseerd.

Nederlanders hebben in doorsnee iets meer dan 78.000 euro aan nettovermogen en bezittingen. Bruto, dus voordat belastingen daar vanaf gaan, komt dat bedrag uit op 126.700 euro. Op dat vlak staat Nederland op de vierde plaats. In beide gevallen is Nederland twee plekken gestegen ten opzichte van het jaar 2000.

Rijkste landen

Pensioenvermogen

In Nederland namen de bruto financiële activa vorig jaar met 12,3 procent toe, vooral door een sterke stijging van het pensioenvermogen. De groei van de netto financiële activa bedroeg 21,6 procent. 

Tegelijkertijd blijven ook de schulden in Nederland relatief hoog. ''Wereldwijd gezien hebben in feite alleen Denemarken en Australië een hogere schuldquote dan Nederland'', aldus Allianz.

De afgelopen tien jaar is er nauwelijks iets veranderd in de welvaartsverdeling in Nederland, constateren de onderzoekers verder.

Dalers

Andere landen in de eurozone gingen op de lijst flink omlaag. Zo daalden Duitsland en België vier plaatsen naar plek negen en negentien. Frankrijk en Italië zakten elf plaatsen naar plek zestien en twintig. Ze daalden vooral op het gebied van brutovermogen en bezittingen.

Er zijn overigens geen wijzigingen in de top twee. Zwitserland en de VS staan al sinds 2000 boven aan de lijst van rijkste landen.

Boodschap

Overigens nuanceert Allianz-hoofdeconoom Michael Heise de lijst. ''Dergelijke overzichten moeten wel met een korreltje zout worden genomen'', zegt hij. Maar de boodschap is volgens hem helder: de eurocrisis heeft de lijst flink door elkaar gegooid, vooral voor landen uit de eurozone.

Uit het rapport van Allianz komt ook naar voren dat wereldwijd de vermogende middenklasse, alle particulieren met een nettovermogen tussen 6.100 en 36.700 euro, voor het eerst meer dan een miljard mensen telt. Dat komt vooral door China. Ongeveer twee derde van de wereldwijde vermogende middenklasse bevindt zich in Azië, en 85 procent van hen woont in China.