De gemeente Druten wil potentiële huizenkopers helpen met het aanbieden van restschuldleningen.

Dat maakt de gemeente maandag bekend. Druten is naar eigen zeggen de eerste gemeente die geld in restschuldleningen steekt.

De gemeente stelt geld beschikbaar via een fonds bij het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten. Vanuit dat fonds kunnen de restschuldleningen worden verstrekt.

Het gaat om leningen van maximaal 30.000 euro voor de aankoop van een woning die niet duurder is dan 250.000 euro.

De restschuldlening wordt als tweede hypotheek verstrekt en moet in vijftien jaar worden afgelost. De rente over deze lening is fiscaal aftrekbaar.

Kans

"Wij hopen dat met name jonge gezinnen zo de kans krijgen om een huis te kopen dat beter bij hun situatie past. Zij worden nu belemmerd door hun restschuld", zegt wethouder Financiën Michel Lepoutre van Druten.

"Ondanks dat hun inkomen vaak is gestegen, kunnen zij toch geen andere woning kopen. De banken willen geen financieel risico lopen." Hij vindt dat zijn gemeente het aan hen verplicht is om in de restschuldleningen te investeren.

In eerste instantie gaat het om een proef van een jaar gericht op de jonge wijk Tichellande. Later wordt de pilot mogelijk uitgebreid.