Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) is niet tegen geheime schikkingen om een einde te maken aan woekerpolissen. 

Hij zei dat donderdag in de Tweede Kamer in een debat over de verzekeringssector.

Kamerleden hadden de minister een reactie gevraagd op berichtgeving bij EenVandaag, waaruit bleek dat verzekeraar ASR tientallen gedupeerden met een woekerpolis veel meer compensatie zou hebben betaald dan tienduizenden andere klanten met dezelfde verzekering.

Voorwaarde was dat ze de schikking geheim zouden houden. De Consumentenbond en claimorganisatie Wakkerpolis zijn daar boos over.

Dijsselbloem zei dat een schikking onder het privaatrecht valt en dat geheimhouding dan gewoon geoorloofd is. Hij wees er ook op dat er onder de noemer 'woekerpolis' zoveel verschillende producten vallen dat het onmogelijk is voor al die polissen een en dezelfde regeling af te spreken.

Toezichthouder 

Dijsselbloem zei wel dat het belangrijk is dat gelijke gevallen gelijk behandeld. Hij gaat daarom met toezichthouder AFM bekijken of het mogelijk is om de verzekeraars tot meer transparantie over de schikkingen te bewegen. De minister gaat verder met Kifid, het instituut voor klachten over financiële dienstverlening, bekijken of zij consumenten kunnen helpen met het beoordelen van een aanbod van een verzekeraar om een woekerpolis af te handelen.

De woekerpolisaffaire begon in de jaren negentig toen verzekeraars klanten tussen de zes en zeven miljoen vaak ingewikkelde financiële producten verkochten. Daarbij werden vaak hoge kosten berekend of de producten leverden niets op. Nog altijd zijn veel mensen niet gecompenseerd en is het zogenoemde 'ontwoekeren' niet afgerond.