Ruim een kwart van de Nederlanders denkt na pensionering niet voldoende te besteden te hebben.

Dat meldt onderzoeksbureau GfK dinsdag op basis van een wereldwijd onderzoek onder 23.000 mensen uit negentien landen.

Tegelijkertijd vertrouwt 43 procent van de Nederlanders er in meer of mindere mate op voldoende inkomen te hebben na pensionering. De rest van de ondervraagden heeft er geen duidelijke mening over.

Er zijn relatief meer mannen (47 procent) die vertrouwen hebben in een goed pensioen dan vrouwen (39 procent).

Pensioen

Vijftigers

Verder blijken mensen tussen de vijftig en zestig jaar zich relatief het meeste zorgen te maken. Bijna een derde (31 procent) denkt als gepensioneerde niet voldoende geld te hebben.

Onder jongeren is de bezorgdheid minder groot. Ruim twee op de tien verwachten een te klein inkomen nadat ze met pensioen zijn gegaan.

"Gezien de recente pensioenontwikkelingen zit er voor hen waarschijnlijk minder in het vat, maar ze maken zich toch minder zorgen. Dat zegt meer over het pensioenbewustzijn bij deze groep", aldus het onderzoeksbureau.

Spreiding

"Gezien de ontwikkelingen naar een meer individueel systeem, is een verdere spreiding van mensen met vertrouwen en zonder vertrouwen te verwachten", stelt Eric Landwaart van GfK.

"Goede communicatie en het wijzen op benodigde individuele aanvullingen, zullen de komende jaren van essentieel belang zijn om het vertrouwen in het systeem overeind te houden."

Wat betreft het percentage dat er absoluut op vertrouwt straks genoeg inkomen te hebben, staat Nederland met 16 procent in het midden van de ranglijst. De Verenigde Staten staan met 22 procent bovenaan, terwijl de meeste Amerikanen hun pensioen zelf moeten regelen met beleggingen.