Luchtvaartmaatschappijen moeten passagiers ook een schadevergoeding betalen als een vlucht wordt geannuleerd vanwege onvoorziene technische problemen.

Dat bevestigt het Hof van Justitie van de Europese Unie donderdag in een arrest.

Passagiers hebben in dat geval recht op een vergoeding van 250 tot 600 euro, afhankelijk van hoe ver de geplande vlucht was.

Het Hof reageert daarmee op een vraag van de rechtbank Amsterdam. Die wilde weten of een technisch probleem dat zich plotseling voordoet onder de term buitengewone omstandigheden zou kunnen vallen.

Defecte onderdelen

Passagier Corina van der Lans heeft eerder een vordering ingesteld bij de rechtbank in Amsterdam. Zij had een ticket voor een vlucht van Quito in Ecuador naar Amsterdam. Zij kwam uiteindelijk 29 uur later dan gepland aan op Schiphol. KLM, die de vlucht had uitgevoerd, stelde dat de vertraging aan buitengewone omstandigheden was te wijten.

Er waren twee onderdelen defect die niet beschikbaar waren in Quito. De onderdelen moesten vanuit Amsterdam worden ingevlogen om het toestel te repareren. Bovendien waren de onderdelen nog niet door de gemiddelde levensduur heen en had de fabrikant niet gewaarschuwd voor mogelijke mankementen.

Onverwachte gebeurtenis

Het Hof erkent dat een voortijdig defect van sommige onderdelen, zoals bij KLM, inderdaad een onverwachte gebeurtenis is. Maar die onverwachte gebeurtenis is volgens het Hof van Justitie wel "inherent aan de normale bedrijfsuitoefening van de luchtvaartmaatschappij, omdat een luchtvaartmaatschappij wel vaker met dit soort onverwachte technische problemen wordt geconfronteerd".

Bovendien kan een luchtvaartmaatschappij mogelijk een dergelijke storing voorkomen, omdat het bedrijf al verantwoordelijk is voor het onderhoud en het goed functoneren van de eigen vliegtuigen.

Uitzonderingen

Toch blijven er uitzonderingen bestaan. Bij bepaalde technische problemen die ontstaan door verborgen fabricagefouten, sabotage of terrorisme hoeft een bedrijf mogelijk geen compensatie te betalen.

Het Hof heeft geen invloed op de uitspraak in de zaak van Van der Lans, maar de rechter in Nederland kan het arrest wel laten meewegen bij de uitspraak.