Niet alle bevolkingsgroepen zullen er volgend jaar in koopkracht op vooruit gaan. In totaal houden acht op de tien Nederlanders meer geld over.

Dat meldt RTL Nieuws vrijdag op basis van uitgelekte Prinsjesdagstukken.

Sociale minima, zowel alleenstaand als samenwonend met kinderen en alleenstaande ouders, gaan er in 2016 niet op voor- of achteruit. Andere groepen, zoals ouderen, kunnen slechts een klein plusje verwachten.

Eerder was al bekend dat niemand er op achteruit zou gaan. In een eerste raming van het Centraal Planbureau (CPB) begin augustus moesten uitkeringsgerechtigden en gepensioneerden rekening houden met koopkrachtverlies. Maar die minnen zijn inmiddels door het kabinet weggepoetst.

Op 15 september maakt het kabinet de officiële plannen voor volgend jaar bekend. Het gebeurt inmiddels regelmatig dat stukken uitlekken. 

Economie

Gemiddeld gaan Nederlanders er volgend jaar 2,6 procent op vooruit. Vooral werkenden profiteren van de voorgenomen lastenverlichting van 5 miljard euro.

Sinds de economie weer aantrekt, is er weer ruimte om extra te investeren in plaats van verder te bezuinigen. Volgens een eerste berekening van het CPB groeit de economie dit jaar met 2 procent en in 2016 met 2,4 procent. 

Koopkracht

Bron: RTL Nieuws© NU.nl/Jolien de Vries