De prijzen zijn in de maand augustus 0,8 procent gestegen vergeleken met dezelfde maand een jaar eerder. Dat is een daling ten opzichte van juli, toen kwam de consumentenprijsindex uit op 1 procent.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag.

De daling van afgelopen maand is vooral toe te schrijven aan de prijsontwikkeling van kleding en benzine. Kleding werd gemiddeld 4,2 procent goedkoper op jaarbasis, terwijl die prijzen in juli vrijwel gelijk bleven.  

Benzine was zelfs 7,5 procent goedkoper dan een jaar geleden. De gemiddelde prijs voor een liter kwam in augustus uit op 1,58 euro per liter. De benzineprijs is sterk afhankelijk van de olieprijs, die is het afgelopen jaar flink gedaald.

De prijsontwikkeling van groente en aardappelen had juist een stuwend effect op de algehele inflatie. Ook vliegtickets en telefoontoestellen werden het afgelopen jaar duurder.

Inflatie

Bron: CBS© NU.nl/Jerry Vermanen

Europa

Het CBS becijfert de inflatie ook op een manier dat het cijfer vergeleken kan worden met andere Europese landen. Volgens die berekeningen daalt de inflatie in augustus naar 0,4 procent, dat is net boven het Europees gemiddelde van 0,2 procent.