Contactloos betalen neemt in Nederland een grote vlucht. Het aantal contactloze betalingen groeit van alle eurolanden het hardst in Nederland.

Dat blijkt woensdag uit gegevens van Mastercard.

Het aantal contactloze betalingen in Nederland groeide in het tweede kwartaal met 75 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal.

Vergeleken met een jaar eerder is het aantal zelfs ruim vertienvoudigd. In de hele eurozone groeide het aantal transacties in dezelfde periode met bijna 170 procent.

Europa

Van alle plekken waar contactloos afgerekend kan worden, zijn de meeste locaties (59 procent) in Europa te vinden. Met een op de vijf bankpassen in Europa kan contactloos worden betaald. In Nederland geldt dit voor bijna de helft van de passen.

Ook is een derde van alle Nederlandse betaalautomaten geschikt voor contactloos betalen. Het aantal geschikte betaalautomaten is in de afgelopen twaalf maanden bijna verdrievoudigd.

Daarnaast zijn er in Europa tientallen banken en bedrijven gestart met proeven voor contactloos betalen met smartphones.

Geen pincode

Bij contactloos betalen moet een geschikte bankpas of telefoon naast de betaalautomaat gehouden worden om af te rekenen. Bij betalingen boven de 25 euro moet alsnog een pincode ingevoerd worden. Consumenten kunnen tot een bedrag van 50 euro aan kleine betalingen achter elkaar doen, zonder dat zij een pincode intoetsen.

In veertig Europese landen is het mogelijk om contactloos te betalen. De meeste betalingen vinden plaats in Polen, Tsjechië en Hongarije. Daar is de betaalmethode al tien jaar geleden ingevoerd. Het Verenigd Koninkrijk staat op de vierde plek. Nederland volgt met de snelle groei op de vijfde plaats.