De werkloosheidsuitkering voor seizoensarbeiders en flexwerkers is per 1 juli in stilte versoberd. Door een nieuwe manier van berekenen, valt de WW-uitkering voor deze groepen vaak lager uit.

Dat meldt De Volkskrant maandag.

Een oud-medewerker die in de eerste zes maanden van het jaar 80 euro per dag heeft verdiend en in de rest van het jaar 90 euro per dag, heeft volgens de berekening een dagloon van 85 euro.

Een collega die maar een half jaar heeft gewerkt voor 90 euro per dag en de andere helft van het jaar niet heeft gewerkt, heeft volgens de nieuwe berekeningen maar een dagloon van 45 euro. Volgens de oude regels zou zijn dagloon 90 euro zijn.

De hoogte van de WW-uitkering is afhankelijk van het dagloon. In de eerste maanden krijgt een WW'er 75 procent van zijn oorspronkelijke dagloon.

261 dagen

Tot 1 juli werd het totaal verdiende loon gedeeld door het aantal gewerkte dagen. Sinds die datum wordt het verdiende loon altijd gedeeld door 261 dagen (het aantal werkdagen per jaar), ook als iemand tijdens maar een paar maanden in de zomer heeft gewerkt.

De nieuwe rekenregels pakken ook negatief uit voor mensen die vanuit de WW tijdelijk voor een lager salaris gaan werken en ter aanvulling een WW-uitkering aanvragen.

Tweede Kamer

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken hoefde de wijziging van de rekenregels niet aan de Tweede Kamer voor te leggen. De nieuwe regels zijn dan ook alleen in het Staatsblad gepubliceerd.

Maar na vragen van onder anderen PvdA-Kamerlid Roos Vermeij en Steven van Weyenberg van D66, heeft de minister toegezegd nog eens te kijken naar de negatieve gevolgen van de nieuwe methode. De SP heeft inmiddels een debat aangevraagd.

Raar

Het ministerie van Sociale Zaken verdedigt de ingreep in de krant: "Het is raar dat iemand die kort gewerkt heeft een hogere uitkering kon krijgen dan iemand die lang heeft gewerkt."

De minister heeft in een brief aan vakcentrale CNV drie fictieve voorbeelden genoemd waarbij iemand vlak voor zijn ontslag plots meer is gaan verdienen en daardoor een hogere WW krijgt. Een ander die voor hetzelfde salaris is blijven werken, krijgt minder.

"Voor het verschil in uitkomst valt mijns inziens geen rechtvaardiging te geven; het zijn gelijke gevallen maar ze worden ongelijk behandeld", aldus de minister in de brief.