Voorlichtingsproject Zorgverzekeringslijn.nl start een campagne die het aantal onverzekerde jongeren moet verminderen.

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft het project gevraagd om via een campagne extra aandacht aan kwetsbare jongeren te geven.

Uit de meest recente gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat 18- tot 35-jarigen relatief vaak onverzekerd zijn. Ruim elfduizend mensen van die leeftijd hadden in 2012 geen zorgverzekering. Dat komt neer op 0,3 procent van die leeftijdsgroep.

Voor de twee leeftijdscategorieën vanaf 35 jaar tot 65 jaar gelden percentages van 0,1 procent. Voor de groep vanaf 65 jaar is het aantal statistisch gezien verwaarloosbaar. Het ging om 240 mensen oftewel 0,0 procent van die groep.

Het project heeft voorlichtingsvideo's gemaakt waarin wordt uitgelegd waarom het belangrijk is om een zorgverzekering af te sluiten. De filmpjes zijn gericht op jongeren van rond de achttien jaar.

Financiële gevolgen

"Vaak zijn zij er zich niet van bewust dat dit grote financiële gevolgen kan hebben. De medische kosten van bijvoorbeeld een ziekenhuisopname, huisartsbezoek of medicijngebruik zijn zonder een zorgverzekering voor eigen rekening", aldus Zorgverzekeringslijn.nl.

Ook kunnen ze een boete krijgen, omdat ze niet verzekerd zijn. Vanaf achttien jaar zijn mensen zelf verantwoordelijk voor het afsluiten van een zorgverzekering.

Zorgverzekeringslijn.nl wordt gesubsidieerd door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en is bedoeld om het aantal wantbetalers en onverzekerden terug te dringen. Het project verzorgt onder meer voorlichtingsbijeenkomsten op scholen, in buurtcentra en bij jeugdinstellingen.